fredag 12 juli 2013

Kost och träning går hand i hand!


När min man kom hem och sa att han tyckte att vi skulle börja äta LCHF, höll jag på att sätta kakan i halsen! Äta fett med sked?? Är han inte klok?? var mina första tankar. Men ju mer jag började rodda i det hela och ju mer fakta jag tog till mig insåg jag att det var nog inte en dum idé ändå...


Många har (bland annat jag själv) en felaktig uppfattning om vad LCHF egentligen handlar om. Jag trodde i princip att man skulle proppa i sig bacon och äta bearnaisesås med sked och framförallt måste människor som tränar äta mycket kolhydrater. Ack så fel jag hade!

Till en början blev det idétorka varje gång vi skulle laga mat. Vad skulle man ersätta pasta och potatis med? Och hur skulle man kunna äta frukost utan mackor?! Vi började surfa runt efter recept, provade en massa olika recept men många av gångerna blev jag illamående eller fick ont i magen.

 
En dag gick jag ut och köpte Fredrik Paulúns bok "LCHQ" och lusläste den från pärm till pärm. Sakta men säkert började jag förstå vad det hela gick ut på. Allt handlar om att äta en kost som får blodsockernivån att ligga jämt hela dagen. Genom att utesluta kolhydrater (socker och mjöl framför allt) får man ett stabilare blodsocker och mår helt enkelt bättre. För att sen må bra måste man anpassa sin kost efter vad som passar en själv, man väljer själv om, hur mycket och vilka kolhydrater man vill äta men man måste även titta på vilka typer av fett man stoppar i sig.


Vi äter en viss mängd kolhydrater eftersom vi tränar väldigt mycket, men de kolhydrater som vi stoppar i oss är väl valda och kommer ofta från ett livsmedel som ger andra goda effekter t.ex. antioxidanter, fibrer, vitaminer etc. Enligt strikt LCHF så ska man inte äta grönsaker som växer under jord men jag har aldrig hört talas om någon som blivit tjock på morötter? Potatis har vi valt bort men t.ex.rödbetor är en fantastisk rotfrukt, för att inte tala om sötpotatisen som vid jämförelse har mer kolhydrater än en vanlig potatis men är proppfull av en massa andra nyttigheter som betakaroten, vitamin C och E. Med andra ord så väljer vi våra kolhydrater med omsorg!




En annan viktigt sak är att inte överkonsumera fett. Välj bort light-produkterna (för ofta ersätts det fett man tagit bort med något annat och då blir det ofta kolhydrater!) och ät med måtta istället. Man blir mätt av fett och det är inte farligt om man äter rätt mängd. Jag vill gärna tro att det är uppenbart att det inte är bra att äta stora mängder fet sås med sked...





Slutligen har vi en gyllene regel när vi handlar mat och den är som följer: Om man inte förstår vad som står på innehållsförteckningen på ett livsmedel, då ska man nog inte äta det heller.....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar